“Debat kan grotendeels verklaard worden door afgunst”

Op 11 januari 2018 vond in de plenaire kamer een debat plaats over de kwestie van de Soedanese uitwijzingen, het asielbeleid van de regering en de houding van staatssecretaris Theo Francken. Ik kwam daar tussen namens de fractie van de N-VA. Zo zagen Knack (K), De Morgen (DM) en De Standaard (DS) mijn bijdragen.

(15:03u)

 

“We hebben de voorbije weken nogal wat Soedan-debatten gehad. Daar zijn nogal creatieve voorstellingen van feiten naar voren geschoven.” (K) N-VA-fractieleider Peter De Roover zet de puntjes op de i. De teruggestuurde Sudanezen kwamen in een “zelfgekozen illegaliteit” terecht, stelt hij. (DM) Bij hun terugkeer werden volgens De Roover alle wetten en internationale regels gevolgd, met telkens expliciet het aanbod om asiel aan te vragen.

 

Over de geruchten van gefolterde Soedanezen stipt hij aan dat de repatriëringen meteen stopgezet zijn. “De oppositie maakt van die geruchten meteen feiten”, voegt De Roover nog toe. (K) Hij richt zich ook nog tot de premier: “Is het mogelijk om een terugkeerbeleid te organiseren zonder samenwerking met de landen van herkomst?” (DM)

 

(15:48u)

 

Dewaels terechtwijzing (naar de stijl van Theo Francken) kon op heel wat bijval rekenen, zowel bij de oppositie als bij de CD&V. Maar dat veranderde niets aan het gevoel van onaantastbaarheid bij N-VA, zo bewees fractieleider Peter De Roover. Die zag op het einde van de zitting nog de kans om de boel wat te jennen. “Ik denk dat een belangrijk deel van het debat verklaard kan worden door het begrip afgunst”, daagt Peter De Roover (N-VA) uit. “Theo is te populair geworden voor de andere partijen.” (DM) “Als alle parlementsleden bij wie iets aan te merken valt op de stijl ontslag zouden moeten nemen, zouden er grote gaten vallen in de oppositie.” (DS)

 


Die opmerking zorgt voor algemene hilariteit in de Kamer. De premier loopt zelfs rood aan van het lachen.


 

De Roover is enigszins het noorden kwijt nadat de linkse oppositie Theo Francken te ver vindt gaan en Vlaams Belang hem net te mak vindt. (K) Volgens hem lopen de interpretaties van het asielbeleid van Theo Francken ver uiteen. (DM) Peter De Roover maakte van die opmerkingen handig gebruik om de oppositie met een kwinkslag collectief te kijk te zetten. (K) “Is hij Hannibal Lecter of is zelfs Minnie Mouse strenger?” En dan, met een knipoog naar CD&V: “Ik heb de indruk dat u het moedige midden bevaart.” Die opmerking zorgt voor algemene hilariteit in de Kamer. De premier loopt zelfs rood aan van het lachen. De CD&V’ers groen. (DM)

 

De oppositie “bewoordt hier vandaag een opengrenzenbeleid. Het zou mooi zijn als ze daarvoor uitkomt.” (DM) "Het is vreemd dat u zich schaamt voor de consequentie van de woorden die u hier zelf hebt uitgesproken", voegde De Roover daar aan toe.

 


 

Hier geplaatst op 12 januari 2018. 

 

Foto: © De Morgen - website

 

TIP: Dankzij internet kunnen wij ook veel mensen bereiken buiten de klassieke media om. Help daarbij en deel dit artikel. Gewoon op de knop hieronder drukken.

 

 

 

Share this
delen